Πληροφοριακά Συστήματα

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

1. Πληροφοριακά Συστήματα στην Ψηφιακή Εποχή, Οργανισμοί και Λειτουργικές Διαδικασίες- Συνιστώσες ΠΣ
2. Βασικές εφαρμογές συστημάτων στους οργανισμούς (Κατηγορίες πληροφοριακών συστημάτων, στρατηγική σε επίπεδο βιομηχανίας και ΠΣ, λειτουργίες της Προμήθειας, της Παραγωγής, της Διανομής, του Ελέγχου Ποιότητας και της Συντήρησης μιας βιομηχανικής επιχείρησης)
3. Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης (MIS, WMS)
4. Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP)
5.Τεχνολογίες IoT και Blockchain
6. Ηλεκτρονικό Εμπόριο
7. Κοινωνικά Δίκτυα και Επιχειρήσεις
8.. Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων – Μεθοδολογίες (Κύκλος ανάπτυξης ΠΣ)-Ανάλυση Απαιτήσεων
9. Σχεδίαση Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω UML
10. Δεδομένα και Πληροφορία (Data Sovereignty, GPDR), Θέματα Διαλειτουργικότητας
11. Διαχείριση Γνώσης και Λήψη Αποφάσεων
12.Παράγοντες Επιτυχίας των Πληροφοριακών Συστημάτων (Αξιολόγηση ΠΣ, Ανάλυση και αντιμετώπιση κινδύνων)
13. Διεθνής Στρατηγική Οργανισμών και Πληροφοριακά Συστήματα (Παγκοσμιοποίηση και επιπτώσεις στον σχεδιασμό των πληροφοριακών συστημάτων). Εργαστήριο/ΑΠ/Project: Γλώσσες Διαδικτύου, Τεχνολογίες Διαδικτύου, UML, Εγκατάσταση ΠΣ και Διαχείριση ΠΣ, Σχεδιασμός ΠΣ, Εργαλεία ΠΣ, Ανάπτυξη Δικτυακών Εφαρμογών (Dashboards, HTML, CSS, PHP, Python, Backend και Front end με χρήση framework)

Μαθησιακοί Στόχοι

Το μάθημα αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) και εμβαθύνει στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. H κοινωνία της πληροφορίας και του διαδικτύου και η παγκοσμιοποίηση δημιουργούν τις συνθήκες για να περάσουμε από το τοπικό επίπεδο στο διεθνές. Αρωγός για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι τα ΠΣ, που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για το συντονισμό όλων των επιπέδων της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας σύγχρονης επιχείρησης. Για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην επιχείρηση είναι απαραίτητη αφενός η κατανόηση των τεχνολογιών και αφετέρου η γνώση του επιχειρησιακού μοντέλου διοίκησης. Η εφαρμογή των κατάλληλων τεχνολογιών θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθεί το τεχνολογικό υπόβαθρο των ΠΣ ώστε να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τις βασικές τεχνολογίες στις οποίες στηρίζονται τα σύγχρονα ΠΣ. Οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν υλικό και λογισμικό. Επιπλέον θα αναλυθούν οι βασικές κατηγορίες των ΠΣ στις επιχειρήσεις και θα εξεταστούν μοντέλα διοίκησης. Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστούν βασικά ΠΣ που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις (MIS, WMS, ERP, CRM) με τις αντίστοιχες τεχνολογίες και θα παρουσιαστούν με παραδείγματα. Επιπλέον θα εξεταστούν νέες ψηφιακές πλατφόρμες που περιλαμβάνουν τεχνολογίες ΙοΤ (Lora) και Blockchain για τη παρακολούθηση πόρων στην σύγχρονη εφοδιαστική αλυσίδα και την ασφαλή αποθήκευση των πληροφοριών.
Παράλληλα με τις τεχνολογίες θα μελετηθούν οι επιχειρησιακές διαδικασίες (business processes) και η αποτύπωση των ροών σε μία επιχείρηση (workflows). Οι διαδικασίες θα μελετηθούν σε μορφή διαγραμμάτων (UML) ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ΠΣ σε μια επιχείρηση.
Τέλος θα εξεταστούν παράγοντες επιτυχίας Πληροφοριακών Συστημάτων με έμφαση στην αξιολόγηση και στην αντιμετώπιση κινδύνων, ενώ θα μελετηθούν τα ΠΣ και σε στρατηγικό επίπεδο.
Σε επίπεδο ασκήσεων πράξης θα υλοποιηθούν εφαρμογές με χρήση τεχνολογιών πληροφοριακών συστημάτων και θα εγκατασταθούν λογισμικά ΠΣ (Γλώσσες Διαδικτύου, Τεχνολογίες Διαδικτύου, UML, Εγκατάσταση ΠΣ και Διαχείριση ΠΣ, Σχεδιασμός ΠΣ, Εργαλεία ΠΣ, Ανάπτυξη Δικτυακών Εφαρμογών (Dashboards, HTML, CSS, PHP, Python, Backend και Front end με χρήση framework)
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
• Έχει κατανόηση στα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των ΠΣ, τη χρησιμότητα αλλά και τη πολυπλοκότητα καθώς και τους κινδύνους που πηγάζουν από την χρήση των πληροφοριακών συστημάτων
• Αξιολογεί ΠΣ σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, να προτείνει και να εποπτεύει την υλοποίηση ΠΣ σε επιχειρήσεις με στόχο την δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
• Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνολογιών των ΠΣ
• Είναι σε θέση διακρίνει τους βασικούς ρόλους σε ένα πραγματικό ΠΣ, τις διοικητικές διεργασίες, τη δομή των επιχειρήσεων και τις βασικές τους λειτουργίες
• Έχει κατανόηση στο ρόλο της Διοίκησης και της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των τεχνολογιών και των διεργασιών της διοίκησης
• Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν ένα τμήμα ενός ΠΣ κάνοντας χρήση τεχνολογιών ΠΣ

Γενικές Ικανότητες

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, κριτική αξιολόγηση βιβλιογραφίας, προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, λήψη αποφάσεων, ομαδική εργασία, ανάλυση, σχεδιασμός και διαχείριση ΠΣ, προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Θεωρητική από έδρας διδασκαλία με συζήτηση και ενεργή συμμετοχή των φοιτητών. Οι διαλέξεις του μαθήματος υποστηρίζονται από διαφάνειες παρουσίασης του συνόλου της εκπαιδευτικής ύλης, ενώ ο λευκός πίνακας χρησιμοποιείται:
α) για την εμβάθυνση επιλεγμένων θεματικών ενοτήτων,
β) για την προαγωγή της ενεργούς συμμετοχής των φοιτητών στη βήμα-προς-βήμα επίλυση προβλημάτων,
γ) τη διεξοδική επίλυση Ασκήσεων Πράξης.γ) για τη διεξοδική επίλυση Ασκήσεων Πράξης.

Αξιολόγηση Φοιτητών

Ο τελικός βαθμός του μαθήματος διαμορφώνεται κατά 70% από τον βαθμό του θεωρητικού μέρους και κατά 30% από τον βαθμό των ΑΠ/Εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής έχει αξιολογηθεί με προβιβάσιμο βαθμό σε κάθε μέρος του μαθήματος.
Ο βαθμός του θεωρητικού μέρους διαμορφώνεται από γραπτή τελική εξέταση.
1. Η γραπτή τελική εξέταση: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής,
Ερωτήσεις Ανάπτυξης
Επίλυση προβλημάτων εφαρμογής των γνώσεων που αποκτήθηκαν,
Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας.
2. Η εξέταση των ΑΠ/Εργαστηριακών Ασκήσεων πραγματοποιείται με την υλοποίηση εργασίας του θεωρητικού μέρους δύναται να περιλαμβάνει:

 

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

Συγγράμματα μέσω του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 41962586, Έκδοση: 11η Αμερικανική/2014, Συγγραφείς: KENNETH C.
LAUDON, JANE P. LAUDON, ISBN: 978-960-461-623-7, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΕ
Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων:Στρατηγικές & Εφαρμογές, Κωδικός Ευδόξου 2219, Γιάννης Πολλάλης, Αθανάσιος Βοζίκης.
Ανάλυση και Σχεδίαση Πληροφοριακών Συστημάτων, 5η Έκδοση, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 33155341, Hoffer-Valacich-George, ISBN: 978-960-
418-449-1, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε. Συμπληρωματική προτεινόμενη βιβλιογραφία
Συγγράμματα που διανέμονται μέσω του Πανεπιστημίου ή της ηλεκτρονικής σελίδας του μαθήματος
Σημειώσεις